Års-rytme

ÅRS-RYTME

Her kan du læse nogle eksempler på årets aktiviteter. Nogle af aktiviteterne laver vi alle sammen, andre er kun for børnehavebørnene. Aktiviteterne er årstidsbestemte og både det praktiske og pædagogiske arbejde tager udgangspunkt heri. For eksempel er der gennem hele året sanglege der passer til vind og vejr, forår og efterår. Årets fester, som børn og voksne skaber sammen, bliver mindeværdige højdepunkter på Børneøen, og giver mange meningsfyldte opgaver i forberedelsestiden. Ved at skabe en genkendelig års rytme, lærer barnet så småt at navigere i verden, hvilket giver en følelse af tryghed. Når barnet er trygt og tillidsfuldt, udvikler det sig bedst.

JANUAR: Vi karter uld, farver det og laver engle. Vi farver silketørklæder som vi pynter med.  Vi laver vores egen vinterkokos-creme og læbepomade.  Vi laver is-lygter i frostvejret og binder kranse af halm eller birkegrene, som vi hænger op i stuerne og pynter med forskelligt i løbet af året. Måske er der sne, så vi kan kælke på vores bakke.

FEBRUAR: Vi fejrer Kyndelmisse med et stort bål og laver kul vi kan male med, vi hænger de sidste neg ud til fuglene. Vi river blade væk og finder løgplanter. Vi går tur på den frosne fjord og fejrer fastelavn. Vi triller bivoks lys og drypper stearin.

MARTS: Vi holder en spirefest og spiser spirer og solsikkefrø. Vi sår karse og planter frø i potter, der senere skal plantes ud i drivhuset. Vi får kaninunger.DSC_0031

APRIL: Vi laver reder til påskeharen, og efter påske ser vi, om der skulle være æg i. Vi klinker æg på bakken og farver hønseæg med skallerne fra rødløg. Vi holder påskefest. De voksne snitter blomster af hyldegrene. Vi gør drivhuset forårsklart. Vi bager hveder. De årlige forældre samtaler afholdes. Vi filter kyllinger og så korn der bliver til strå. Vi holder forældremøde

MAJ: Vi finder hulsten på stranden og laver billeder i sandet med muslinger. Vi plukker duftende krydderurter i haven og bruger dem til at lave frisk ost og urtesalt med. Vi holder maj fest.

JUNI: Vi holder pinsefest.  Vi plukker og smager på agurker og tomater fra drivhuset og finder jordbær i haven. Vi laver hyldeblomstsaft. Vi holder sommerfest og pynter med børnenes medbragte blomster. Vi siger farvel til de børn, der skal i skole.

Adventsspiral. Børnene går hver især ind i spiralen og sætter deres "æblelys" i mens de andre børn sidder stille og ser på, samtidig med at de lytter til dæmpet stemningsfyldt musik.

Adventsspiral. Børnene går hver især ind i spiralen og sætter deres “æblelys” i mens de andre børn sidder stille og ser på, samtidig med at de lytter til dæmpet stemningsfyldt musik.

JULI: Vi holder sommerferie i uge 28, 29 og 30.

AUGUST: Vi maler fuglekasser og høster bær og hyben til marmelade. Vi laver høstspil og holder høstfest.

SEPTEMBER: Vi samler kvas og pinde til vinteren. Vi samler æbler, pærer og druer fra drivhuset og presser saft. Vi holder Michaelsfest.

OKTOBER: Vi laver lerperler og brænder dem i bålets gløder. Vi binder farvede lædersnore i. Vi laver kranse af efterårsbladene og laver stoftryk med æbler. Vi holder generalforsamling. Vi har efterårsferie (i uge 42.)

NOVEMBER: Vi laver et alfelandskab med kastanjemænd. Vi samler de sidste æbler og gemmer dem til adventsspiralen og til pynt i december. Vi laver kogler med fedt og kerner og hænger dem op til fuglene. Vi laver lanterner og holder lanternefest. Forældremøde afholdes.

DECEMBER: Vi læser julerim og høre juleeventyr hver dag. Børnehavebørnene øver et krybbespil som vises for forældrene. Vi  henter juletræer ind og pynter et i hver stue. Vi fejrer Luciadag med Luciaboller og Luciaoptog.  Vi går adventsspiral og laver julegaver. Vi holder en lille jule-komsammen. Der er lukket mellem jul og nytår.