Årstidsfester

ÅRSTIDSFESTER

 

Vi fejrer årstiderne. Det hjælper børnene til at navigere i året, og det giver meningsfulde aktiviteter, når vi forbereder os op til festerne. Samtidig kan børnene huske festerne fra året før, fordi de indeholder det samme som året, der gik. Til enhver årstidsfest synger vi og der fortælles særlige eventyr, som hører til, samt pynter bordet fint. Festerne er primært for store- og mellemgruppen, men lillegruppen er også med til nogen af festerne og ellers vil de små blot kunne mærke den særlige stemning.

JULEMÅNEDEN: I december vil vi pynte med pudsede røde æbler og sætte bivokslys i dem og så går vi adventsspiral. Vi holder også nissefest for alle børn, og storegruppen går Lucia.Vi vil også lave et julespil, der spilles hver dag i måneden, hvor børnene agerer i de forskellige roller, som Maria, Josef, Hyrderne, englekor osv. Den sidste dag før juleferien inviteres forældre og søskende til juleafslutning, hvor de kan se julespillet og mærke den særlige stemning.

HELLIGE TRE KONGERS FEST: Denne dag pakker vi julen væk, og spiller julespillet for sidste gang, hvor hyrderene nu er skiftet ud med De hellige tre Konger, og vi tænder Helligtrekongers lyset.

KYNDELMISSE: På den anden side af nytår går vi igen mod den lysere tid. Det markerer vi ved at fejre Kyndelmisse. Vi tænder et bål fra morgenstunden og laver mad, som vi hænger ud i haven til fuglene. De neg, der har ligget tørt og godt hele vinteren, kommer også ud, så fuglene kan få glæde af de sidste kerner.

FASTELAVNSFEST: Fredag før fastelavnsmandag har storegruppens rum gennemgået en forvandling, der svarer til årets tema, det være sig fest i skoven, på slottet eller under vandet osv. Alle børn er klædt ud til denne fest i noget, der relaterer til emnet. Spiderman og andre seriefigurer (samt larmende tilbehør) må gerne blive hjemme…

SPIREFEST: Til spirefesten sår vi blomsterfrø i haven og starter på at så planter i små potter, som senere skal plantes ud i drivhuset. Denne dag spiser vi blandt andet solsikkefrø og sennepsspirer.

PÅSKEFEST: I ugerne op til påske laver barnet deres egen påskehave i hver sin lerpotte. Her bliver sået korn og der pyntes med en lille kylling eller lam. Op til påske har vi lavet reder udenfor, hvis nu påskeharen skulle komme forbi med æg. Til selve påskefesten finder vi de æg, han har gemt og klinker på en bakke (æggene er af marmor og ikke af chokolade).

MAJFEST: Vi binder en stor krans af ny udsprungne bøgegrene og placerer den i toppen af majstangen, som er pynter med smukke silkebånd. Vi danser om majstangen, mens vi synger og holder fast i hver vores bånd.

PINSEFEST: Til denne fest er alle klædt i hvidt eller lyst tøj. Vi bager og smager pinsebrød, flyver med fine pinsefugle og blæser sæbebobler. Herefter tænder et flydelys i et smuk blomsterkar med vand for hvert barn.

SOMMERFESTEN: Er afslutningen på året og holdes lige inden sommerferien. Når børnene kommer om morgenen, medbringer de blomster hjemme fra haven, som bliver bundet i buketter og sat på de borde, som vi skal spise ved senere. Om eftermiddagen kommer forældre og søskende med kage til et fælles kagebord. Vi siger farvel til skolebørnene, som viser et lille dukkespil med deres egen marionetdukke. Og derefter holder vi sommerferie. Børnene får denne eftermiddag udleveret en årsbog med billeder og tekst fra året, der gik.

HØSTFEST: I ugerne op til Høstfesten samler vi bær, frugter og grøntsager, som vi laver til marmelade, grød eller juice. Vi kærner smør og laver mel, og på selve dagen, hvor alle kommer udklædte som bondemænd eller bondekoner, smager vi på alt det gode mad. Vi forvandler også nogen af grøntsagerne til eventyrfigurer, som vi bruger til høsteventyret.

SKT MICHAELSFEST: Vi laver stjernebånd og finder de blå ridderkapper frem, og på selve dagen er der bygget et Michaelsbjerg i storegruppens rum, pyntet med lys og krystaller og det store riddersværd. Vi bager et stort sværdbrød, som vi spiser til drageblodet (hyldebærsuppen).

LANTERNEFEST: Når mørket falder på, inviteres storegruppens børn, forældre og søskende til at komme og se lanternespillet i bålhuset. Herefter tændes børnenes fine lanterner, og vi går sammen gennem skoven mens vi synger. Vi håber på at møde den fromme vægter Morten, som er ham, der passer på dyrene og planterne og hele børneøen. Måske har hans kone bagt småkager til os?

Se en video fra vores Lanternefest d. 11.11.2014