Livet på Munkholm

   LIVET PÅ MUNKHOLM

   

UDEBØRN er sunde børn. Undersøgelser har vist, at børn udvikler sig bedre fysisk, mentalt og socialt i naturen. Kroppen og hjernen udvikles i rivende hast i de første 3 leveår, og især det lille barn har overordentlig stor gavn af de stimuli, naturen kan give. Ingen indendørs-redskaber kan erstatte de kropslige og sansemæssige muligheder, som uderummet byder på.

Vi udarbejder årsplan og læreplan for børnenes færden i naturen, vi fortæller børnene om vind og vejr samt inddrager dem i arbejdet med at så, dyrke og høste planter.

Vi har om sommeren et anderledes fugleliv her på øen, end den almindelige have i byen har. F.eks er det sjovt at se Grønirsken sidde med hele sin familie i vores parykbusk, og flagspætten der i perioder ses dagligt på stammerne eller vores foderbræt.

Naturen giver også anledning til masser af spørgsmål: Er skvalderkål og mælkebøtter kun ukrudt? Hvilke bær kan vi spise, og hvilke svampe er giftige? Kan man spise brændenælder (de stikker jo?)? Hvordan ser hvidløgsplanter ud, og hvad kan vi bruge kamilleblomsterne, som vi høster og tørrer, til?

PageLines- DSC_0019.jpg

Fordi vi er omkranset af fjorden, har vi mulighed for at vise børnene, hvad “højvandet” efterlader sig af gopler på stranden, eller også finder vi muslinger og af og til østersskaller, når fjorden har trukket sig væk.

Når vi skal lave bål, går vi sammen med børnene ud og finder kviste og grene til optændingen.

Vi fortæller børnene, hvordan man færdes i – og behandler – naturen, og ser vi skrald i skoven, bliver det samlet op.

Vi vil også gerne vise børnene, at ting kan genbruges og at frugt og grøntrester kan gøre vores kaniner glade.

Æblerne i haven høster vi og laver til saft, og blommerne bliver lavet til syltetøj, som vi spiser på bål-pandekagerne.